Over Lindegaard
De Boomgaard

Onze boomgaarden liggen verspreid over een paar percelen midden in de Betuwe. Elk perceel is verschillend. Op onze grootste percelen staan hoogstambomen met appels en peren. Dit zijn vooral ‘oude rassen’ zoals Notarisappel, Goudreinetten, Sterappel, Glorie van Holland en Suikerpeer. Prachtig om deze oude rassen in dit, voor de Betuwe zo herkenbare landschap, in stand te kunnen houden.

In een boomgaard vlak bij huis telen we vooral peren, hier staan vier verschillende rassen: Gieser Wildeman, Triomph du Vienne, Conference en Beurré Alexander Lucas. Deze rassen bestaan al vele decennia. Gieser Wildeman bijvoorbeeld, is een stoofpeer die prachtig rood kleurt als je hem stooft.

De bomen in deze boomgaard zijn al ruim 30 jaar oud. Aan de rand hiervan staan twee rijen pruimenbomen. Ook deze zijn al aardig op leeftijd. Het zijn dan ook geen ‘moderne’ laagstambomen, maar struikbomen. Ze zijn wel 5 meter hoog! Een erg mooi gezicht, maar ook bewerkelijk.

Ons woonhuis bevindt zich in de schuur. Deze wordt omgeven door laagstam pruimenbomen. Naast al deze oude bomen hebben we ook nieuwe bomen aangeplant, appel- en kersenbomen. Ook hebben we 50 hoogstambomen aangeplant. De nieuwe hoogstambomen dragen wel al fruit, maar voordat ze serieus meedoen zijn we wel een jaartje of tien verder.

Net buiten het prachtige dorp Zoelen beheren wij een hoogstam boomgaard voor Staatsbosbeheer. De boomgaard maakt onderdeel uit van Landgoed Soelen. De hoogstambomen zijn ongeveer 25 jaar oud en zijn nu volop in productie. Het zijn bijna 300 bomen, allemaal oude appelrassen.

Verder helpen wij een aantal (particuliere) initiatieven met de verkoop van hun hoogstamfruit. Dit zijn uiteraard allemaal boomgaarden die biologisch gecertificeerd zijn.

​De oogst

De oogsttijd begint in juni en eindigt in oktober. Het moment van oogsten verschilt per fruitsoort.

De aftrap vindt plaats met de kersen. Zij worden in de maanden juni en juli geoogst. In deze maanden kunt u bij ons vele soorten kersen proeven. Van de iets zuurdere varianten zoals Meikers en Morel tot de heerlijk sappige zoete Karina. Als de laatste kersen geplukt worden, zijn vaak ook de eerste pruimen rijp. Het pruimenseizoen begint eind juli met de Opal. Daarna volgen al snel de andere soorten zoals Bleue de Belgique, Dubbele Boerenwitte, Jubileum en Reine Victoria. Het pruimenseizoen wordt afgesloten einde augustus, door Valor en Beusichemse Blauwe. Tegen de tijd dat de laatste pruim in de fruitkist ligt, zijn de peren rijp. Meestal plukken we alle perenrassen in de eerste week van september.

Op hetzelfde moment zijn er de eerste zomerappels. Yellow Transparant opent bij ons het appelseizoen. De appelpluk loopt door tot in oktober en als laatste oogsten we Natyra, een nieuw biologisch ras.

Na de oogst mogen onze bomen tot rust komen, ze hebben immers hard gewerkt. Nadat ze hun bladeren hebben laten vallen beginnen wij met het snoeien van de bomen. Eerst de appel- en perenbomen en net voor de bloei in maart snoeien we de pruimenbomen. In het voorjaar krijgen de bomen extra voedsel in de vorm van vaste biologische stalmest. Daar kunnen ze het hele groeiseizoen mee vooruit.

lindegaard-biologisch.svg

SKAL: Biologisch gecertificeerd

Wij telen al onze groenten en fruit biologisch, ook zijn alle producten die wij verkopen biologisch. Wij krijgen minimaal 1 keer per jaar bezoek van de SKAL controleur. Ook dit jaar hebben wij weer aangetoond dat we aan alle regels voldoen. Ons bedrijf is dus biologisch gecertificeerd.

Over ons

Lindegaard is het bedrijf en de droom van Wemke van den Berg en Jacqueline de Danschutter.

Fruitteelt is Wemke met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hebben al vele jaren een biologisch fruitteeltbedrijf, de Sterregaard in Hedel. Ook bij Jacqueline zit de fruitteelt en verwerking al vele generaties in de familie. Haar eerste vakantiebaantje was dan ook bij de appelstroopfabriek, opgericht door haar betovergrootvader in het Limburgse Beek.

Toch was fruitboer worden niet de eerste keus.

Wemke en Jacqueline hebben elkaar leren kennen tijdens de opleiding Land- en Watermanagement op Hogeschool Larenstein in Velp. Na het afronden van de opleiding is Wemke aan de slag gegaan in de grond-, weg- en waterbouw. Jacqueline heeft nog een master Milieukunde aan de universiteit van Wageningen afgerond en is werkzaam in de innovatieve watersector.

Toch bleef het kriebelen…

Inmiddels vond Willem (de vader van Wemke) het tijd worden om de marktkraam op de biologische boerenmarkt in Amsterdam over te dragen aan de nieuwe generatie.

Op een prachtige plek in Beusichem ligt nu Lindegaard, het biologische fruitteeltbedrijf van Wemke en Jacqueline.

Gecertificeerde biologische landbouw is voor ons de enige juiste keuze. De filosofie hierachter is het behoud van milieu, natuur en landschap. Wij telen zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Verder staat bij ons de korte (voedsel)keten centraal.